Küresel pazarlarda yön arayışları sürüyor
ABD’de artan resesyon endişeleri ile küresel piyasalar yön aramaya devam ediyor.
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) enflasyonla mücadele kapsamında attığı “şahin” adımlar, yavaş da olsa ülke ekonomisinde etkisini gösteriyor.
Bu hafta açıklanan verilerde istihdam piyasasında yavaşlama işaretleri yoğunlaşırken, bu durum piyasalarda ABD ekonomisinin resesyona girebileceği endişelerini güçlendiriyor.
Uzun vadeli enflasyon ve resesyon endişelerinin ortasında kalan yatırımcılar, resesyon tehlikesinin belirginleşmeye başlamasıyla görece riskli varlıklara daha az ilgi gösteriyor.
Tahvil piyasalarında, yatırımcıların güvenli liman arayışıyla alım yüklü seyir 6. güne taşınırken, ABD 10 yıllık tahvil getirisi dün yüzde 3,27 ile 12 Eylül 2022’den bu yana en düşük seviyesini test etti.
Bu gelişmeler Fed’in para politikasına ilişkin beklentiler üzerinde de etkili olmaktadır. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Banka’nın faiz artırımlarını yüzde 55 olasılıkla önümüzdeki ay sonlandıracağı öngörüsü öne çıkıyor.
Öte yandan yarın açıklanacak tarım dışı istihdam verilerinin ekonominin gidişatına ilişkin tabloyu daha da netleştirmesi bekleniyor.
Güvenli liman arayışları ve Fed’in “şahin” politikalarına yakında son vereceği beklentisi fiyat metal fiyatlarını desteklemeye devam ederken, dün 2.032 dolarla 9 Mart 2022’den bu yana en yüksek seviyesini test eden altının ons fiyatı,… şu anda 2.012 dolardan.
New York borsasında yaşanan bu gelişmelerle birlikte S&P 500 endeksi yüzde 0,25, Nasdaq endeksi yüzde 1,07, Dow Jones endeksi ise yüzde 0,24 yükseldi. ABD’de endeks vadeli kontratları yeni güne düşüşle başladı.
Avrupa borsaları dün yön arayışlarını sürdürürken, bölgede açıklanan makroekonomik veriler ekonomiye dair karışık sinyaller veriyor. Bölgede enflasyon beklentilerinin yavaşladığı gözlenirken, ekonomik aktivite güçlü seyrini sürdürüyor.
Dün açıklanan verilere göre Almanya’da sanayi üretimi aylık bazda yüzde 0,3 olan beklentilerin çok üzerinde yüzde 4,8 arttı.
Bölge genelinde hizmet sektörünün Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) 50’nin üzerindeki seyrini sürdürerek genişlemeye işaret ederken, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yapılacak toplantıda faiz oranlarını 25 baz puan artıracağı değerlendiriliyor. gelecek ay.
Öte yandan Avrupa’da tahvil piyasalarındaki alımların yoğun olması da etkili oluyor.
Bu gelişmelerle birlikte Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,53, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,39 ve İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,59 gerilerken, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,37 arttı. Avrupa’da endeks vadeli işlem sözleşmeleri yeni güne karışık bir seyirle başladı.
Bugün Asya borsalarında satış ağırlıklı bir trend öne çıkarken, bölge ülke merkez bankaları piyasaları şaşırtmaya devam ediyor.
Yeni Zelanda Merkez Bankası dün piyasadaki 25 baz puanlık beklentiye rağmen politika faizini 50 baz puan artırırken, bugün Hindistan Merkez Bankası 25 baz puanlık faiz artışı beklentisine rağmen politika faizini değiştirmeden yüzde 6,50’de bıraktı. oranları.
Çin’de açıklanan bilgilere göre hizmetler sektörü PMI 57,8’e, bileşik PMI ise 54,5’e yükseldi.
Öte yandan, bugün Japon tahvilleri üzerindeki satış baskısı azalırken, Japonya’nın 10 yıllık tahvil faizi yüzde 0,47 seviyesinde bulunuyor.
Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,3, Çin’de Şangay bileşik endeksi yüzde 0,1, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,4 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,3 geriledi.
Dün iç piyasada satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü bir önceki kapanışın yüzde 1,29 altında 4.919,87 puanda tamamladı.
Dolar/TL dün yüzde 0,1 artışla 19,2452’den kapanan bankalararası piyasada bugün açılışta 19,2550’den işlem görüyor.
Analistler, bugün ülkede haftalık para ve banka istatistiklerinin, Almanya’da sanayi üretiminin ve ABD’de haftalık işsizlik başvurularının takip edileceğini belirterek, teknik olarak BİST 100 endeksi 4.900 ve 4.850 seviyelerinin takviye, 5.000 ve 5.000 ve 5.050 puan direnç konumunda.
Bugün piyasalarda takip edilecek veriler şöyle:
09.00 İngiltere Mart konut fiyat endeksi
09.00 Almanya, Şubat sanayi üretimi
14.30 Türkiye haftalık para ve banka istatistikleri
15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları